W połowie października, premierę w Polsce będzie mieć Książka Kucharska Dla Aktywnych. Waga Saratowa wydana przez Inne Spacery.
Ja, a właściwie my mieliśmy okazję ją przeczytać już teraz. A poniżej nasze odczucia.
Książka jest niejako kontynuacją osobnej pozycji, tj. Wagi Startowej Matta Fitzgeralda
Autor zdecydował się pójść za ciosem i wspólnie z Georgie Fear dodali do Wagi Startowej przepisy kulinarne. Efekt? Dla nas – bardzo dobry!
Książka zawiera kilka rozdziałów, które kolejno mają nas wprowadzić w zasady zdrowego odżywiania, oraz zasady odżywiania metodą zawartą w Wadze Startowej.
Możemy tam na przykład znaleźć tabelę punktową (Wskaźnik Jakości Diety), która ma pomóc nam w doborze odpowiedniego jedzenia. Zasada jest prosta, zjadasz dobre produkty i w odpowiedniej ilości – dostajesz punkty, zjesz coś niezdrowego, punkty odejmujesz. Maksymalna ilość punktów dziennie to 32. Proste, ale jak może ułatwić wybór dobrego i zdrowego jedzenia. Znajdziemy tu również porady co jeść przed i po treningu, jak planować zakupy i sporo innych praktycznych rad dotyczących jedzenia dla sportowców.
Chyba najlepszym pomysłem autorów książki, było podzielenie przepisów na część dla początkujących w kuchni, tych z jakimś doświadczeniem, oraz osoby, które uwielbiają i umieją gotować. My sami siebie zakwalifikowaliśmy do grupy drugiej i trzeciej jednocześnie :), ale prawda jest taka, że podane w książce przepisy są dość proste i raczej nie wymagają dużego doświadczenia w gotowaniu. No właśnie, prostota wykonania, czas, oraz dostępność składników, to największe zalety proponowanych potraw.
Najlepszą recenzją książki kucharskiej, są chyba przygotowane w oparciu o przepisy w niej zawarte dania. Tak też zrobiliśmy, i od jakiegoś czasu serwujemy sobie jakieś danie dla aktywnych.
Nam Książka Kucharska dla Aktywnych bardzo przypadła do gustu. To była wyjątkowo smaczna recenzja 🙂
A poniżej kilka przykładowych dań, wykonanych głównie przez Karolinę 🙂
Komentarze